APA ITU PROSES 'PURGING' PADA KULIT WAJAH?

Pernah ke berlaku pada uolls, jerawat naik teruk selepas bertukar kepada produk skincare yang baru? Kenapa boleh jadi macam tu?

Persoalan ni selalu bermain dalam fikiran ramai wanita. Tak di nafikan Mommy pun dulu sama je mcm uolss.. Bila bertukar ke produk skincare yang baru, mulalah naik jerawat dan muka jadi kusam. Lepas tu Mommy akan salahkan produk skincare baru yang Mommy guna tu.

Sebenarnya, kulit setiap orang memerlukan lebih kurang dalam 28 hari untuk bertukar ke sel kulit baru. Bukannya uolls pakai hari ni, sel kulit tu bertukar serta merta. TIDAK!

 


Jika uolls gunakan skincare baru dan tiba-tiba naik jerawat, itu namanya proses PURGING. Proses purging ni biasanya terjadi jika ada bahan retinoid, hydroxy acid atau anti aging sebab bahan anti aging ni ada bahan untuk menghasilkan kolagen baru pada kulit wajah. Bagi Mommy, Mommy suka namakan proses ini ialah proses pemulihan 

Beberapa bahan yang menjadi penyebab kulit mengalami proses purging :

1. Hydroxy Acids (asid glikolik, gluconolactone, asid lactic, lactobionic, asid malic, asid mandelic dan asid salicylic)

2. Retinoid (adapalene, isotretinoin, retinol, retinyl palmitate, tazarotene, tretinoin) - ini antara ubat yang digunakan di dalam rawatan jerawat kronik.

3. Produk yang mengandungi kepekatan tinggi vitamin C seperti serum.

4. Exfoliant.

5. Benzoyl peroxide.

Kulit kita perlukan masa untuk kembali sihat dan menerima zat-zat dari produk skincare yang baru. Ada sesetengah produk skincare akan mempercepatkan pertukaran sel kulit wajah. Jadi, kalau uolls ada masalah liang-liang pori yang tertutup maka akan naik lah jerawat.

Kalau ada masalah jerawat kecil, jerawat tu akan cepat besar. Senang cerita, produk skincare baru tersebut akan push semua komedo-komedo yang akan menjadi jerawat ke dalam kulit. Proses ni akan berlaku dalam tempoh 2 - 6 minggu sahaja. Selepas 6 minggu, kulit uolls akan sihat! Ya, sihat dari jerawat yang selama ini lama terpendam, sihat dari liang-liang pori yang tersumbat dan lain-lain.

Selepas itu, kulit anda akan lebih bersih dan licin apabila semua sel kulit mati sudah pun ditanggalkan dengan efektif dan transformasi kulit yang lebih sihat akan bermula.

Inilah purging!

Katakan selepas 6 minggu kalau masih lagi jerawat naik, uolls boleh terus rujuk dengan doktor pakar kulit. 

NAK KE KALAU MOMMY BAGI PENYELESAIAN MASALAH KULIT BERJERAWAT HANYA DALAM MASA 90 HARI TANPA PERLU LAGI TUKAR-TUKAR SKINCARE?

Apa yang Mommy kongsi ini adalah dari pengalaman sebenar Mommy. Ramai wanita hanya fokus kepada skincare walhal makanan dan minuman juga sangat mempengaruhi kulit wajah. Mommy sarankan untuk uolls minum Glass Skin Tea. Pada mulanya, Mommy tidak berhasrat untuk mengeluarkan Glass Skin Tea ini. Mommy mengambil kaedah berkongsi resepi minuman pagi yg baik utk kulit wajah kepada follower dan pembaca.

Malang sekali, hampir dua tahun Mommy berkongsi..setiap kali Mommy follow up ramai yang menyatakan "tak sempat", "tiada masa", "susah nak cari bahan", "saya nak buat nanti", "asyik lupe je"

Disebabkan itu...Mommy keluarkan Glass Skin Tea. Tak perlu lagi nak cari bahan-bahan atau nak buat sampai ambil masa berminit-minit. Glass Skin Tea ni hanya bancuh dgn air panas dan minum waktu pagi masa perut tengah kosong.

Glass Skin Tea ni Mommy baru launch 5 Feb 2021, Alhamdulillah atas kepercayaan follower dalam masa 4 jam dah SOLD OUT. Jujurnya, Mommy wujudkan Glass Skin Tea ni bukan sebab sekadar nak menjual. Tapi atas rasa bertanggungjawab, dimana hampir setiap hari pembaca blog mengadu mengalami jerawat yg tak surut dgn pakai skincare brand X, jerawat naik banyak selepas tukar skincare dan tak berkurangan, parut jerawat tak hilang, muka jadi kusam dan naik jeragat lepas terguna produk bahaya..Mommy rasa Mommy tak boleh sekadar bagi perkongsian dan nasihat, sebaliknya Mommy kena sediakan supaya uolls senang nak amalkan. InsyaAllah

Glass Skin Tea ni tiada bahan aktif atau bahan perisa tambahan. Ianya adalah botanikal dan selamat untuk dijadikan minuman pagi mengganti tea biasa, kopi atau susu yang uolls selalu minum waktu pagi

Kalau betul-betul nak Glass Skin Tea ni, boleh contact team Mommy. Walaupun dah sold out, tapi kami boleh masukkan nama uolls dalam list menunggu

Uolls tak guna skincare iFlawless lagi, takpe..

Yang PENTING uolls minum Glass Skin Tea ni setiap hari, uolls tak akan pernah menyesal. Ini bukan supplement yang uolls selalu nampak influencer minum sedut-sedut. Tapi ni adalah tea pertama di Malaysia yang mengandungi bahan botanikal untuk kecantikan kulit wajah

Ini link whatsapp untuk pertanyaa Glass Skin Tea lebih lanjut

https://wa.link/46vosa

https://wa.link/46vosa

https://wa.link/46vosa

Sambung semula penulisan blog yg uolls mungkin nak tahu...

MOMMY MACAM MANA SAYA NAK TAHU PRODUK SKINCARE ITU SESUAI ATAU TIDAK?
Sebenarnya uolls tidak akan serasi dengan produk skincare tersebut jika uolls memang ada alergik dengan bahan dalam produk skincare tersebut. Uolls kena check dulu bahan sebelum beli ok! Penting! Mana tahu uolls ada alergik dengan Vitamin C ke? Kolagen ke? Tanda-tanda jika uolls tidak sesuai dengan sesuatu produk skincare ialah bila naik gatal-gatal dan mengalami keradangan kulit seperti kemerah-merahan yang teruk pada muka bila setiap kali pakai produk tersebut. Kegatalan dan kemerahan itu ambil masa yang lama untuk hilang


Uolls yang pernah guna produk skincare yang ada merkuri/hydroquinone jangan la takut nak berhenti dan lalui proses ini dengan penuh kesabaran. Sebab Mommy juga dah melaluinya. Buatlah pilihan yang tepat sebelum memilih produk skincare. Adakah uolls takut dengan jerawat yang hanya tumbuh 2-6 minggu ni atau uolls lagi takut kalau satu hari nanti doktor sah kan, uolls mengalami sakit buah pinggang, sakit sistem saraf, keguguran kandungan dan macam-macam lagi akibat menggunakan produk skincare yang merbahaya.

Pilih ok! Mommy dah pilih dari 6 tahun lepas. Uolls pun kene buat pilihan.

Ini contoh kejayaan pengguna iFlawless yang lalui proses pemulihan

Ini adalah Zureen dan juga merupakan pengguna Whitening Essential Skincare Set.Zureen ada masalah jerawat, liang pori-pori besar, kusam dan banyak parut kesan dari jerawat sebelum ni. Sebelum gunakan iFlawless, Zureen adalah pengguna produk drug store. Zureen ambil keputusan berhenti produk sebelum ini memandangkan masalah yang dihadapinya masih lagi tidak berkurangan dan tetap ada.
NAIK JERAWAT LEPAS PAKAI WESS 20 HARI! TAPI...
Zureen tak berhenti dan tetap teruskan guna WESS sebab Zureen selalu ingat pesan Mommy dalam telegram untuk konsisten dan lalui proses pemulihan ini. Lihat beza jerawat dan purging, jerawat lambat masak dan akan tumbuh ditempat yang jarang naik jerawat, Kalau purging, jerawat cepat masak "matang" dan tumbuh dikawasan yang pernah naik jerawat. Lihat! iFlawless sentiasa educate pengguna supaya pengguna faham dan dapat teruskan



Selepas hari ke-36 guna...Zureen dah dpt kulit yang jauh lebih sihat dari sebelum ni. Kulit lebih cerah (sgt ketara), liang pori-pori mengecil, lembap, tak kusam, parut pudar & jerawat dah tak naik lagi..Jerawat lama hilang, jerawat baru pun hilang!

Gambar yg Zureen share tu TANPA MAKEUP, TANPA FILTER..cantikkan?

Jadi, inilah yang dinamakan proses purging. Kenapa? sebab dalam Whitening Essential Skincare Set ada bahan glycolic acid dan vitamin C. Tapi tidak semua org perlu lalui proses ini. Hanya segelintir shj. Dari 50 pengguna, mungkin ada seorang sahaja yang perlu laluinya.

 

Nah! Ini juga diantara pengguna iFlawless. Iddin, seorang lelaki yg sengsara dah cuba macam-macam skincare tapi jerawat tak pernah hilang. Akhirnya selepas 3 bulan dengan iFlawless, lihat kulit wajahnya!
Uolls pun boleh! Jangan give up ok

 

 


Love,

Mommy 

 


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published