PERBEZAAN SUNSCREEN & SUNBLOCK? KENALI DULU SEBELUM SAPU KE MUKA

Uolls pernah rasa keliru nak pakai sunscreen dengan sunblock? Ramai yang ingat sunscreen dengan sunblock adalah perkara yg sama, betul kan?

Sebenarnya, banyak perbezaan ketara antara sunscreen dengan sunblock dan uolls sepatutnya mengambil tahu kerana kedua-duanya akan memberi kesan kepada kulit bila kita meningkat usia nanti.

 

 

SUNBLOCK

Fungsi utama sunblock adalah melindungi kulit wajah dari sinar radiasi UVB (short wave ultraviolet B), satu radiasi yang menyebabkan kulit terbakar dan risiko kanser melanoma.

Kebiasaannya, bila kita pakai sunblock haruslah pakai secara menipis sahaja! Tapi sunblock berkemampuan melindungi dan mengelak sinar UVB dari tembus memasuki ke bahagian dalam kulit.

Kalau kulit uolls jenis BERJERAWAT, tolong pilih sunblock yg ada label “non-comedonal”, no fragrance & no paraben sebab nanti muka lagi mudah naik jerawat yang banyak. Please carefull ya!

 

 

SUNSCREEN

 

Sunscreen akan menyerap terlebih dahulu cahaya matahari sebelum sampai pada lapisan dermis kulit yang akan menyebabkan kesan yang boleh menjejaskan kesihatan kulit.

Sunscreen tidak melindungi kulit dari sinar UVB tetapi ia akan melindungi kulit daripada radiasi UVA (long wave ultraviolet A), yang menyebabkan penuaan dan kulit berkedut atau boleh naikkan jeragat juga. Uolls pun takut kan kalau naik jeragat??

 


Mana lagi penting? Sunblock atau sunscreen?

Kedua-duanya sama penting dan mempunyai keupayaan tersendiri dalam memberikan perlindungan pada kulit manusia. Pesan Mommy, uolls kena bijak memilih krim pelindung cahaya matahari yang mampu memberi pelindungan kepada kedua-dua jenis radiasi, UVA dan UVB.


Kalau uolls nak pergi bercuti ke pulau yang sememangnya kita tahu cuaca di sana sangat panas, so uolls pakailah sunblock. Tapi kalau nak elakkan muka nampak macam berumur atau naik jeragat, bolehlah pakai sunscreen.

So, penyelesaian paling mudah! Pilihlah sunscreen yang ade sunblock sekali. Uolls boleh baca di label botol sebelum membeli sunscreen dan sunblock ya. Hati-hati dlm memilih kedua-duanya ya sebab sunscreen dan sunblock yang tak serasi boleh menyebabkan muka jadi terbakar, merah, naik jerawat lebih banyak & kegatalan.

 

Penjagaan muka yang betul.

Selepas pakai sunscreen dan sunblock, uolls mesti kena cuci muka sebersih-bersihnya. Kalau uolls boleh buat 'double cleansing' setiap kali pakai apa-apa produk ke muka, lagi digalakkan. Cuci muka dengan iFlawless Facial Treatment dan jangan lupa lakukan skrub muka 3 kali seminggu dengan iFlawless facial Scrub With Lorisa®

Kenapa Mommy?

Sebab tak nak liang-liang pori uolls tersumbat dan yang akhirnya akan menyebabkan naik jerawat. Kalau uolls malas nak buat, uolls terpaksa menanggung akibatnya ya.


Uolls suka dengan perkongsian Mommy ni? Kalau suka SHARE la ke Facebook uolls ok. Tinggalkan komen uolls di bawah macam mana PENGALAMAN UOLLS GUNA SUNBLOCK/SUNSCREEN 👇🏻👇🏻👇🏻

Love,

Mommy.

 


  



 

1 comment

  • Sy berharap iflawless bole keluarkan sunblock yg sesuai utk kulit bminyak,kombinasi,normal,kering.trima kasih

    Nur melia hayati bt yaacob

Leave a comment

Name .
.
Message .
Become a member and save 5% storewide! Register or Login.