PENCUCI MUKA BERBUIH TAK BAGUS UNTUK KULIT. KENAPA?

Uolls tahu tak, kenapa pencuci muka yang menghasilkan banyak buih tak bagus untuk kulit muka? 

Biasanya pembersih muka yang banyak buih ni mengandungi 'surfactant' (bahan untuk menanggalkan mekap dan membersihkan muka) yang sengaja ditambahkan ke dalam pencuci muka uolls.

Bahan buatan untuk menghasilkan buih yang banyak (paling popular SLS) iaitu SODIUM LAUREL SULFATE. Ianya di buat dari asid sulfurik, monododecyl ester dan sodium salt.

Pendek kata, SLS ni bukan semulajadi, tapi sintetik dan ia dihasilkan dari BAHAN KIMIA. Bahan-bahan ini memanglah buatkan uolls rasa muka jadi ‘sangat bersih’ tapi sebenarnya ia akan mengeringkan dan lebih memudaratkan kulit.

Kenapa buih tu berbahaya?

SLS sejenis bahan kimia yang terbukti secara klinikal boleh mendatangkan kerengsaan pada kulit seterusnya akan menyebabkan iritasi pada kulit dan membuatkan kulit menjadi sangat sensitif.

Bagaimana SLS bertindak mengeringkan kulit?

Pencuci muka yang ada SLS ni akan membersihkan kulit dengan cara ‘mengikis’ iaitu membuang lapisan minyak semulajadi pada kulit. Inilah penyebab kulit uolls menjadi kering sebab kelembapan semulajadi kulit tu dah hilang.

Jika uolls perasan, kulit muka akan jadi tegang sebaik sahaja selesai mencuci muka. Mungkin uolls rasa tegang itu bagus tapi lama-kelamaan kulit uolls rasa pedih seakan ditarik-tarik.

So uolls fikir-fikirkanlah. Pilihlah pencuci muka yang betul dan selamat untuk rawat kulit muka uolls ok.

 

Tips kenapa perlu pilih iFlawless Facial Treatment


1. Tidak menegangkan kulit - Kulit yang menegang berpunca darrpada kulit yang mengering akibat pencuci muka yang tidak sesuai

 


2. Membersihkan sisa mekap - iFlawless Facial Treatment betul-betul efektif menanggalkan sisa kotoran/mekap di muka. Untuk menguji sama ada muka benar-benar bersih, cuba tekapkan kapas yang diletak sedikit toner dan sapu pada kulit. Sisa kotoran tadi pasti dapat dibersihkan dengan sempurna


3. Membersihkan kotoran dalam liang pori - Muka berminyak dan gemar memakai solekan akan menyebabkan masalah liang pori tersumbat. Cucilah muka dengan iFlawless Facial Treatment supaya kotoran yang tersumbat tadi dapat dikeluarkan secara mendalam. Jika uolls gunakan iFlawless Facial Brush, kotoran yang tersumbat tadi lagi mudah dikeluarkan. Uolls boleh dapatkan iFlawless Facial Brush secara PERCUMA. Klik sini PROMO #IDBSiflawless


4. Bertindak secara lembut - iFlawless Facial Treatment tidak menghasilkan buih yang banyak apabila di gosok pada tangan sebab kandungan pH nya yang NATURAL serta tidak mengandungi SLS, bertindak mengekalkan kelembapan semulajadi kulit sepanjang hari. Ia tidak menghakis pigment dan lapisan kulit muka uolls.


5. Melembapkan kulit - Pencuci muka yang terbaik adalah dapat melembapkan kulit. Bukan sahaja kulit akan jadi bersih, tapi juga sihat dan bebas bernafas.

 

iFlawless Facial Treatment mengandungi coconut oil yang boleh membersihkan permukaan muka dgn maksimum dan ia juga adalah water based.

So uolls rasa iFlawless Facial Treatment ni sesuai kan dengan kulit muka uolls? Jadi apa tunggu lagi, bertukar lah kepada pencuci muka yang tidak menghasilkan banyak buih agar kulit muka kekal lembap dan licin.

Love, 
Mommy

 

  



 

Leave a comment

Name .
.
Message .
Become a member and save 5% storewide! Register or Login.